SON DAKİKA

Ehliyet Sınav Soruları – Haber – Alım Duyuruları

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 4

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 4
Bu haber 14 Mayıs 2018 - 12:54 'de eklendi ve 1.375 kez görüntülendi.

TRAFİK VE ÇEVRE BİLGİSİ DERS NOTLARI

TEDBİRSİZ VE SAYGISIZ ARAÇ KULLANMA – SES GÖRÜNTÜ VE HABERLEŞME CİHAZLARINI KULLANMA KURALI

         Karayolunda yayaları ürkütmek, gürültü yapacak şekilde araç kullanmak, yayalara su-çamur sıçratarak araç kullanmak, sigara izmaritlerini yola dökmek, seyir emniyetini tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanmak tedbirsiz ve saygısız araç kullanmaktır. Sürücülerin seyir esnasında telefon kullanmaları durumunda aracı sağa çekerek görüşmeleri bittikten sonra seyire devam etmeleri gerekmektedir.

Araçlarında teyp, pikap, görüntü ve haberleşme cihazı kullanacak olan araç sürücüleri TRAFİK DENETLEME ve ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN izin almak zorundadırlar. Teyp, pikap ve görüntü cihazlarını kullanacak olan araç sürücüleri bunları ulaşamayacakları ve görüşe engel olmayacak şekilde kullanmaları gerekmektedir.

Araçlara hoparlör taktırmak isteyen araç sürücüleri TRAFİK TESCİL ve DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN izin alarak kişileri rahatsız etmeyecek şekilde kullanmaları zorunludur. Yerleşim birimleri içerisinde Havalı korna taktırılması yasaktır ve bu cihazlar tespit edildiğinde söktürülür.

OKUL TAŞITLARI

Okul öncesi, ilk ve orta dereceli okulların evden okula, okuldan eve taşıyan bu taşıtlar ile karşılaşma halinde araç sürücüleri; DUR ışıklandırması yanması durumunda öğrenci indirme ve bindirme işleminin yapıldığını gösterir; araç sürücüleri bu araçları geçmemelidir. Öğrencilerin ulaşacakları cam ve pencereler sabit olmalı ve araçta öğrencilerin inme ve binmelerine yardımcı olmak amacı ile mutlaka en az lise mezunu bir personel(hizmetli veya rehber öğretmen ) bulundurmak zorundadırlar.

ARAÇLARIN BOYUTLARI- ÖLÇÜ VE AĞIRLIKLARI

Karayolunda araçların;

Azami genişlikleri 2,55 metre

Azami yükseklikleri 4 metre

Azami uzunlukları ise 10 metredir.

Araçların karayolu üzerinde güvenle seyirleri için gerekli olan yükseklik, uzunluk ve genişliklerini belirleyen ölçümlere GABARİ denir. Gabari sınırları içerisinde tanzim işaretlerinde de belirtilen sınırlı genişlik, sınırlı yükseklik ve sınırlı uzunluk gabarisi yer almaktadır. Yükün üzerinde insan taşınması yasaktır, yük ile beraber insan taşımacılığı yapılacaksa; uzun mesafeli yerlere yapılan taşımalarda kasa kenarlarının sıkı bir şekilde kapanması ve üzerinin örtülü olması zorunludur. Ton başına en fazla 2 işçi taşınmasına izin verilmektedir. Kısa mesafeli yerlere işçi taşınması durumunda kasanın üzerinin örtülmesine gerek yoktur ve kasanın yan ve arka kapaklarının kapalı olması, tutunacak korkulukların olması gerekmektedir. Ton başına 3 işçi taşınmasına izin verilmektedir.

Tehlikeli Maddelerin Taşınması 

Yanıcı, yakıcı, patlayıcı özelliğe sahip bu araçlarda;

2 Adet yangın söndürme cihazı (sürücünün rahatlıkla ulaşacağı bir yerde)

6 voltu geçmeyen pille çalışan bir el feneri

1 Adet gözcü bulundurulması zorunludur

Tehlikeli madde taşıyan araç sürücüleri diğer araçları yerleşim birimleri dışında en az 50 metre mesafeden izlemeli ve duraklama, park halinde diğer araçlarla aralarında en az 20 metre mesafenin olması zorunludur. Bu araçlar yükü olsun veya olmasın kendileri için izin verilen hızla gitmeleri gerekmektedir.

*Radyoaktif madde taşımacılığı yapacak olan araç sürücüleri “Atom Enerjisi Komisyonu” ndan izin almaları mecburidir.

OTOYOL KURALLARI (ERİŞME KONTROLLÜ KARA YOLLARI )

Sürücüler otoyollara girerken HIZLANMA (TIRMANMA) ŞERİDİ’nden, çıkarken ise YAVAŞLAMA ŞERİDİ’NE girip hızını azaltarak otoyoldan çıkmaları gerekmektedir. Otoyollarda saatte asgari hız sınırı 40 km’dir. Azami hız sınırı ise120 km.’dir. (karayolunda en yüksek hız sınırına sahip olan araçlar otomobillerdir.)

Otoyollarda OGS ve KGS sistemi hem zaman hem de maddi tasarruf sağlamaktadır.

*Otoyollarda araçların geri gitmeleri, duraklamaları, geri gitmeleri ve geri dönmeleri YASAKTIR.

SÜRÜCÜLERİN VE YOLCULARIN KORUYUCU TERTİBAT KULLANMALARI

Üç tekerlekli yük motosikletleri hariç motorlu bisiklet ve motosiklet sürücüleri; koruma başlığı, koruma kaskı KULLANMAK ZORUNDADIRLAR.

Otomobil ve otomobil gibi işlem gören arazi taşıtlarında sürücü ön koltuk ve arka koltukta, minibüsler, kamyon, kamyonet ve çekicilerde, otobüslerde sürücü yanı ve kapılara yakın koltuklarda emniyet kemeri bulundurmak zorunludur.

Ön koltukta 10 yaşından küçük çocukların oturtulması yasaktır.

Bisiklet sürücülerin 2 elleri ile bisikletleri sürmeleri ve kask ile beraber 11 yaşını doldurmuş olmaları zorunludur.

Yayalar varsa yaya yollarında, yaya yolunun olmadığı yollarda gidiş yönüne göre SOL BANKETTEN, banket bulunmaması durumunda taşıt kenarının SOL kenarında yürümek, geceleyin açık renkte kıyafetle varsa el feneri ile gitmek zorundadırlar.

Baston taşıyan, kollarında üç bant bulunan, gözleri görmeyen, yaya veya köpeğin yardımı ile giden yayaların taşıt yolunda bulunmaları halinde bütün sürücülerin yavaşlamaları gerektiğinde durarak yayaya yardımcı olmaları zorunludur.

ARAÇLARIN TESCİL İŞLEMLERİ

Motorlu araçların ve ağırlığı 0,75 tonun üzerinde olan römork ve yarı römorklu araçların tescil işlemleri TRAFİK TESCİL kurumlarınca yapılır. İlk defa tescili yapılacak ve hurdaya çıkacak araçlarla ilgili olarak;

Araç sahipleri, satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren 3 ay içinde tescil yaptırmak üzere, devir, hurdaya çıkarma halinde de çıkarılış tarihinden itibaren 1 ay içinde yetkili tescil kuruluşuna tescilin silinmesi için gerekli bilgi ve belgelerle yazılı olarak müracaat etmek zorundadırlar.

Araçlarda bulundurulması zorunlu olan evraklar

Tescil belgesi ( Araç sahiplik belgesi)

Trafik belgesi ( Aracın muayene sürelerini gösteren belge)

Tescil plakası

Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi

Araçların muayene süreleri

Hususi otomobiller ve motosikletler ilk 3 yaş devamında her 2 yılda bir

Resmi ve ticari otomobiller ile bunların römorkları ilk 2 yaş ve devamında 1 yılda bir

Traktörler ve bunların römorkları ilk 3 yaş ve devamında her 3 yılda bir

Diğer bütün araçlar ve bunların römorkları satın alındıkları tarih de dâhil olmak üzere her yıl periyodik muayenesinin yaptırılması zorunludur.

SÜRÜCÜ BELGELERİ

Sürücü belgesi alacak olanlar, almak istedikleri sertifika sınıfına göre yaşını doldurmuş, gerekli eğitimi tamamlamış, kanunda belirtilen hükümlerden yargılanmamış, sağlık yeterliliği şartlarına sahip olmalıdırlar.

A1 ve A2 sınıfı sürücü belgesi alacaklarda 17, B sınıfı ve G sınıfı sürücü belgesi alacaklarda 18, C-D-E sınıfı sürücü belgesi alacaklarda ise 22 yaş sınırı vardır.

Sürücü belgesi olmayanlara veya sahip olduğu sürücü belgesinin üzerinde bir aracı kullandıkları tespit edilenlere ilk tespitte 1 aydan 2 aya hapis, ikinci defa tespitinde 2 aydan 3 aya kadar hapis cezası uygulanmaktadır.

Renk körlüğü olanlar herhangi bir şart olmaksızın sürücü belgesi sahibi olabilirler ancak; gün doğumundan 1 saat öncesi ve gün batımından 1 saat sonrası araç kullanmaları yasaktır.

Uluslar arası sürücü belgesi 1 yıl süre ile verilir ve verildiği ülke dışındaki dış ülkelerde geçerli olan bu belgeler “Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu” tarafından verilmektedir.

Kulak işitme cihazı veya moleküler rahatsızlığı olan kişiler B sınıfı sürücü belgesi alabilirler ancak Ticari Taşıt Kullanma Belgesi sahibi olamazlar.

Sürücüler ikamet adresi değişikliklerini belgeyi veren tescil kuruluşuna 30 gün içinde bildirmek zorundadır.

İlkokul mezunları sürücü belgesi alma haklarını 2011 yılından itibaren kaybedeceklerdir.

HUKUKİ SORUMLULUK VE SİGORTA

Karayolu yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin ZORUNLU KOLTUK FERDİ KAZA SİGORTASI yaptırmaları zorunludur. Bütün araçlarda Zorunlu mali sorumluluk sigortası zorunludur. Zorunlu mali sorumluluk sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Sigorta süresi geçen araçlar TRAFİKTEN MEN cezasına çarptırılırlar.

TRAFİK KAZALARI VE TRAFİK CEZALARI

Trafik kazası oluşumu esnasında araç sürücülerinin yetkililere haber vermeleri, olaya karışmaları halinde istenildiğinde kimlik, sürücü belgesi, trafik ve tescil belgeleri ile zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesini ilgili memura göstermek zorundadır. İlk yardım tedbirini almakla beraber, olayı en yakın zabıta ve sağlık kuruluşuna bildirmeleri, yetkililerin izin vermeleri halinde sağlık kuruluşuna götürmekle yükümlüdürler. Evraklar üzerinde kazıntı, hile yola başvurmak, olay yerini terk etmek yasaktır.

Asli kusur halleri;

  1. A) Kırmızı ışıkta veya yetkili memurun dur işaretinde geçme
  2. B) Taşıt giremez trafik işareti bulunan kara yoluna girme
  3. C) Bölünmüş yollarda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şeride girme (yola) girme
  4. D) İkiden fazla şeritli yollarda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şeride girme
  5. E) Arkadan çarpmalar
  6. F) Geçme (sollama) yasağı olan yerlerde geçme
  7. G) Kavşaklarda dönüş manevralarını yanlış yapma
  8. H) Kaplamanın (yolun) dar olduğu yerlerde geçiş hakkına uymama
  9. I) Yerleşim birimi dışındaki kara yolu üzerinde zorunlu haller dışında duraklama veya park etme

İ)  Kurallara uygun olarak park edilmemesi.

Geriye dönük 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını aştığı;

1.defa tespit edilenlerde 2 ay süre ile geri alınır, para cezasına ve eğitime tabi tutulurlar.

2.defa tespit edilenlerin sürücü belgeleri 4 ay süre ile geri alınır, para cezası ile birlikte psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri muayeneye tabi tutulurlar.

3.defa tespitinde kişilerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir.

ÇEVRE BİLGİSİ

Çevre: İnsanlardan etkilenen ve insanları etkileyen dış ortamdır.

Atık: Çevrede bozulma meydana getirecek şekilde atılan maddelerdir.

Alıcı ortam: Atıkların bırakıldıkları uzak ve yakın çevrelerdir.

Gürültü: İnsanların ruh ve beden sağlığını bozacak şekilde istenmeyen seslerdir.

  • Araçların egzozlarından çıkan karbon monoksit miktarı rölantide 3,5 – hareket halinde iken 4,5 olması gerekmektedir.
  • Araçların bakımının zamanında yapılması, gereksiz yere araçlar çalışır durumda bırakılmaması, kurşunsuz benzin kullanarak kurşun oranı yüksek yakıt tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Araçlarda kornanın uyarı amacı dışında kullanılması yasaktır.
  • Araçlarda bulunan katalitik konvektör, egzoz borusundan çıkan zehirli gazların sıkıştırarak havanın daha az kirlenmesine katkıda bulunmaktır. Egzoz susturucular araçlardan çıkarılmamalıdır.

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 4

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 3

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 2

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 1

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu Devamı ve Diğer Ders Notları İçin: TIKLAYIN

Çıkmış Ehliyet Sınav Soruları İçin Mobil Uygulama: İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Online Deneme ve Çıkmış Soruları Çözmek İstiyorsanız TIKLAYIN

EHLİYET SINAVINA HAZIRLANAN ADAYLARIN DİKKATİNE

Ehliyet Sınavları İçin Hazırlanmış En Kapsamlı ÜCRETSİZ Mobil Uygulama Burada
  • Çıkmış Sorular ve Cevapları
  • Ders Notları - Konulara Ait Testler
  • Denemeler
  • Trafik İşaretleri
  • Araç Gösterge İşaretleri
  • Ehliyet Sınıfları
  • Hız Limitleri
  • Plakalar
  • Ehliyet Haberleri - Son Dakika Haberleri
ÜCRETSİZ UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN LOGOYA TIKLAYIN   
Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
1 ADET YORUM YAPILDI
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER