SON DAKİKA

Ehliyet Sınav Soruları – Haber – Alım Duyuruları

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 3

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 3
Bu haber 14 Mayıs 2018 - 12:48 'de eklendi ve 815 kez görüntülendi.

TRAFİK VE ÇEVRE BİLGİSİ DERS NOTLARI

GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜNE SAHİP ARAÇLAR

Bir aracın geçiş üstünlüğüne sahip olabilmesi için görev esnasında olması ve diğer araçların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmadan diğer sürücülerin en az150 metre mesafeden görebilecekleri sesli ve ışıklı cihazları beraberinde kullanmaları gerekmektedir.

Ambulans

İtfaiye

Trafik polisi, Trafik zabıtası, Jandarma

Kar ve buz mücadelesi veren araçlar

Sivil savunma araçları

Koruma araçları ve korunan araçlar; kendisinden önce gelen araç ile karşılaşma halinde bu sıralamaya göre geçiş kolaylığı sağlamak zorundadırlar.  Geçiş üstünlüğüne sahip bir araç ile kavşakta karşılaşma halinde kavşak derhal terk edilmeli; eğer bir taşıt yolunda karşılaşma halinde ise sağa yanaşmalı gerekiyorsa taşıt yolunda yer açmak maksadı ile sağa çekip durmalıdırlar.

*Geçiş üstünlüğüne sahip olmayan araçlar acil durumlarda taşıt yolunda kendilerine yol verilmesi için acil uyarı ışıklarını (dörtlüler) yakarak gerekiyorsa korna ve el kol hareketi ile bu haklarını kullanabilirler.

*Sarı renkli tepe lambasına sahip olan araçlar geçiş üstünlüğüne sahip değillerdir.

Karayollarında bakım, onarım yapan araçlar, temizlik işlerinde kullanılan araçlar, kurtarıcı araçlar, özel izinle karayoluna aktarılan araçlarda sarı renkli tepe lambası yer almaktadır.

Buradaki amaç; doğabilecek tehlikelere karşı araç sürücülerini uyarmaktır ve bu araçlar daha çok trafiğin az olduğu saatlerde ve yollarda çalışma yapmaktadırlar.

Örneğin; Çevre temizliği yapan belediye hizmet araçları.

GELEN TRAFİKLE KARŞILAŞMA HALİNDE GEÇİŞ KOLAYLIĞI SAĞLAMA

İki aracın yan yana geçemeyeceği düz, dar taşıt yollarında araç sürücüleri sağa yanaşmak gerekiyorsa durmak zorundadırlar.  Bu tür yollarda;

Otomobil

Minibüs

Kamyonet

Otobüs

Kamyon

Arazi taşıtları

Lastik tekerlekli traktörler

İş makineleri kendisinden önce gelen araç ile karşılaşma halinde geçiş kolaylığı sağlamalıdır.

Eğimli taşıt yollarında; inen araçlar çıkan araçlara geçiş kolaylığı sağlamak zorundadırlar.

Gerektiğinde;

Varsa önden sığınma cebine

Sığınma cebi yok ise sağa yanaşıp durmak

Gerekiyorsa geri gitmek zorundadırlar.

DURMA – DURAKLAMA – PARK ETME KURALLARI

DURMA: Her türlü yasaklama ve kısıtlamaya bağlı olarak aracın durdurulmasına DURMA denir.

Örneğin;

Kırmızı ışıkta durmak, Trafik polisinin verdiği talimata göre durmak, öndeki aracın durması, trafik işaret levhalarının verdiği talimata göre durmak vb.

DURAKLAMA: Yolcu indirmek bindirmek, yük yüklemek boşaltmak maksadı ile aracın kısa sürelerle durdurulmasında DURAKLAMA denir. Duraklamalarda süre kısıtlaması 5 dakikadır. Eğer bekleme süresi 5 dk.’yı aşıyorsa aracı park konumuna almak gerekir. Mümkün olduğu kadar banketlerden yararlanmak, eğer banket yok ise yolun sağına yanaşarak araçların geçişine engel olmayacak şekilde tedbirlerin alınması zorunludur.

Okul geçitleri, yaya geçitleri, taksi dolmuş durakları, tepe üstleri, dönemeçler, köprüler, tüneller, duraklayan veya park edilen araçların yol kenarında yanında,

Kavşak, köprü ve tünellere yerleşim birimleri içinde 5 metre, yerleşim birimleri dışında 100 metre

Trafik işaret levhalarına yaklaşım yönünde yerleşim birimleri içinde 15 metre, yerleşim birimleri dışında 100 metre mesafede DURAKLAMA YAPMAK YASAKTIR.

PARK ETME: Durma ve duraklama halleri dışında aracın uzun süreliğine terk edilmesine DURMA denir.

Park edilirken uygun yeri seçmek, motoru stop ettirmek, el frenini tespit etmek, iniş ve çıkış eğilimli yollarda uygun vitese almak, eğer römorklu ise iniş eğilimli yollarda ön, çıkış eğimli yollarda arka tekerlere takoz koymak mecburidir.

Belirlenmiş yangın musluklarına ve kamuya ait tesis ve işyerlerinin giriş ve çıkış kapılarına 5 m. mesafede

Kamu hizmeti yapan yolcu duraklarına ve geçiş üstünlüğüne sahip araçların giriş ve çıkışlarını gösteren levhalara her iki yönden 15 m. Mesafede

Geçiş yolları üzerinde

Alt ve üst geçitlere her iki yönden 10 m. Mesafede araçların park etmeleri yasaktır.

*Park etmenin ve duraklamanın yasaklanmış olduğu yol kesimlerinde araçlar çekici veya kurtarıcı araçları tarafından çekilir ve bunun masrafı kişiye ödetilir.

ARAÇLARIN IŞIKLANDIRILMASI VE IŞIKLARIN KULLANILMASI

Yakını gösteren ışıklar (kısa farlar) : 25 m. mesafeyi aydınlatacak şekilde ayarlanması gerekmektedir.

Yakını gösteren farlar; yerleşim birimleri içerisinde, aydınlatmanın yeterli olduğu yol kesimlerinde, geceleyin öndeki araç sollanırken geçilecek olan araç ile yan yana gelinceye kadar, geceleyin öndeki aracı yakından takip ederken kullanmak zorundadırlar.

Uzağı gösteren ışıklar (uzun farlar ) : 100 m. mesafeden aydınlatacak şekilde ayarlanması gerekmektedir.

Uzağı gösteren farlar; yerleşim birimleri dışındaki karayollarında hava şartları gözetmeksizin, yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken, görüşün yetersiz olduğu tepe üstlerinde, dönemeçlerde (karşılaşmalarda kısa farlara almak şartı ile ) kullanmak zorundadırlar.

*Görüşün yetersiz olduğu dönemeçlerde, tepe üstlerinde araç sürücüleri haber vermek maksadı ile gündüzleri korna, geceleyin ise korna ve selektör yaparak gelişlerini haberdar etmek zorundadırlar. Sürücülerin gözlerini kamaştıracak şekilde karşılaşmalarda uzun farları kullanmak tehlikeli ve yasaktır.

ARAÇLARIN ARIZALANMASI- İŞARETLENMESİ VE ÇEKİLMESİ

Her türlü nedene bağlı olaraktan arızalanan araç sürücüleri gerekli önlemleri almak gerekiyorsa araçlarını bankete çekmek, eğer araç hareket edemeyecek durumda ise işaretleme reflektörü ile işaretlendirmek, ışık donanımında herhangi bir arıza yok ise acil uyarı ışıklarını( dörtlüler ) beraberinde yakmaları gerekmektedir.

*Görüşün yeterli olmadığı dönemeç, tepe üstlerinde arızalanma durumunda diğer araç sürücülerinin en az 30, en fazla 150 metre mesafeden görecekleri şekilde reflektör cihazının konulması zorunludur.

*Reflektör cihazı her bir kenarı 45 cm çapında, genişliği 5 cm ebadında ayakları rüzgârdan devrilmeyecek donanıma sahiptir.

*Otobüs, kamyon ve çekicinin arızalanması durumunda en az 150 m. mesafeden görülecek şekilde reflektörün yerleştirilmesi ve engel işaretlemesi ile tedbirlerin alınması zorunludur.

*Tehlikeli madde taşıyan araçların arızalanması durumunda araç başında mutlaka bir gözcü bulunmalıdır.

Arıza nedeniyle sürülemeyen veya ışık donanımında arıza yer alan araçların mutlaka sürücü denetiminde olması, teknik özelliklerinin birbirine eşdeğer olması gerekmektedir.

Aracın ışık sisteminde bir arıza varsa;

Gündüz bağlantının orta noktasına 20 x 20 ebadında kırmızı bez, geceleyin ise arızalı aracın arkasına kırmızı yansıtıcı ile işaretlendirme yapılmalıdır.  (Bağlantı noktası en fazla 5 metredir.) eğer bağlantı noktası 2,5 metreyi aşıyor ise bağlantının orta noktasına işaretlendirmeler yapılır.

Aracın fren sisteminde bir arıza var ise;

Bağlantı noktası en fazla 1 metredir ve çeki demiri tarafından çekilmelidir.

  • Sadece ışık donanımı arızalı olan araçlar yerleşim birimleri içinde ve dışında 20 km hız ile gidebilirler ve otoyollara girişleri yasaklamıştır.
  • Sadece fren sisteminde arıza olan araçlar yerleşim birimleri içinde ve dışında saatte 15 km hız ile gidebilirler ve aynı şekilde otoyollara girişleri yasaktır.
  • Araçta sürücüden başka birinin mümkünse bulunmaması, çelik halat, çelik zincir, veya çelik çubuk kullanılması zorunludur.

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 4

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 3

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 2

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu – 1

Trafik ve Çevre Bilgisi Ders Notu Devamı ve Diğer Ders Notları İçin: TIKLAYIN

Çıkmış Ehliyet Sınav Soruları İçin Mobil Uygulama: İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Online Deneme ve Çıkmış Soruları Çözmek İstiyorsanız TIKLAYIN

EHLİYET SINAVINA HAZIRLANAN ADAYLARIN DİKKATİNE

Ehliyet Sınavları İçin Hazırlanmış En Kapsamlı ÜCRETSİZ Mobil Uygulama Burada
  • Çıkmış Sorular ve Cevapları
  • Ders Notları - Konulara Ait Testler
  • Denemeler
  • Trafik İşaretleri
  • Araç Gösterge İşaretleri
  • Ehliyet Sınıfları
  • Hız Limitleri
  • Plakalar
  • Ehliyet Haberleri - Son Dakika Haberleri
ÜCRETSİZ UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN LOGOYA TIKLAYIN   
Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
1 ADET YORUM YAPILDI
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER